Peter van der Dusse
hét gezicht van de drumfanfare
Met enige regelmaat hoor je al van verre in de straten, op pleinen en tal van andere markante plekken in onze stad de muzikale klanken van Het Wapen van Maassluis. Als een magneet trekt de lokale drumfanfare jong en oud naar zich toe en menigeen loopt dan als vanzelf achter de muziek aan en onwillekeurig steevast in de maat van de muziek. Het Wapen trekt bij elk optreden veel bekijks. Het met veel vakmanschap en enthousiasme gespeelde repertoire is niet de enige reden; de prachtige uniformen, de strakke discipline van Het Wapen maar ook de performance van tambour-maître Peter van der Dusse zorgen ervoor dat je je oren en ogen de kost geeft als dit muzikale gezelschap aantreedt. Dit jaar (2007) bestaat Het Wapen van Maassluis 35 jaar en een van de hoogtepunten van dit jubileumjaar was de taptoe op zaterdag 13 oktober. Het taptoeterrein werdt omgetoverd tot een aantrekkelijke locatie voor zowel de deelnemers als het publiek. Naast Het Wapen van Maassluis traden ook oud-leden van het Fanfarekorps der genie, Showkorps Excelsior uit Delft en Show- en Marchingband Reflection uit Rijswijk op.
Engelse stijl
Peter van der Dusse trad in 2000 toe tot de Maassluise Drumfanfare. Eerder was hij betrokken bij een soortgelijk korps in Schiedam. Het feit dat Het Wapen van Maassluis in de eredivisie speelde trok hem aan maar ook de sfeer en de specifieke stijl van dit korps en deelname aan o.a. taptoes deden hem besluiten naar Maassluis te komen. Peter van der Dusse bespeelt zelf ook diverse instrumenten zoals de trommel, trompet en trombone.
Over de stijl van het Wapen van Maassluis wil hij graag iets duidelijk maken:”We krijgen vaak te horen dat we zo serieus tot zelfs streng kijken bij een optreden. Onze hele houding is vrij strak en gedisciplineerd maar dit alles komt voort uit het feit dat wij musiceren in de zogeheten Engelse stijl. Die vraagt er juist om dat we strak in het gelid marcheren en wij vatten onze taak serieus op en proberen eigenlijk bij elk optreden zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ieder lid van ons korps is zich hiervan bewust en dat moet ook want juist met elkaar vormen we een geheel. Als tambour-maître geef je leiding, zorg je er voor dat het optreden zo perfect mogelijk verloopt. Dat betekent juist op straat dat je op alles en iedereen tegelijk moet letten. Op de muziek, op je mensen, op hobbeltjes en stoepen en het verkeer. Je ziet bijvoorbeeld bij onze jonge leden dat ze dat ook echt in de praktijk moeten leren want muziek spelen is een ding; muziek spelen en tegelijkertijd met het korps op straat lopen is een graadje moeilijker. Ook hier zie je die broodnodige discipline weer terug. Als je ons ziet optreden en alles lijkt soepel en glad te verlopen dan betekent dat gewoon dat we heel hard gerepeteerd hebben, dat we veel aandacht hebben besteed aan de voorbereidingen. Ons korps hecht hier veel waarde aan "we komen graag goed beslagen ten ijs.” Peter van der Dusse noemt als tegenhanger van de Engelse stijl de Amerikaanse. “Amerikanen staan er om bekend dat zij graag een show geven en dan zie je ook dat korpsen met deze stijl een veel lossere uitstraling hebben. Het is maar net waar je voorkeur aangeeft.”
Muziekgebouw
De tambour-maître van een Drumfanfare is veelal hét gezicht van de organisatie. Dat hoort ook zo, dat is zijn taak maar dat wil niet zeggen dat hij degene is die alles bepaalt. “Nee, zeker niet. We overleggen binnen Het Wapen van Maassluis met elkaar over de show, de muziek enz. Maar uiteindelijk, tijdens het optreden ben ik degene die de leiding heeft en dat wordt ook van je verwacht. Niet alleen door de leden van het korps; ook het publiek beseft dat de tambour-maître op dat moment de toon zet, de richting bepaalt.”
De jarige drumfanfare beschikt sinds enige tijd over een spiksplinternieuw onderkomen in de Steendijkpolder: het Muziekgebouw. Zij delen dit riante gebouw met de Kleine Band (voorheen Dukdalfband) en Kunst na Arbeid. Peter van der Dusse:”Nadat we enkele jaren van het ene adres naar het andere hebben gezworven, als gevolg van de sloop van ons clubhuis in de Burgemeesterswijk, zijn we eindelijk heel goed en echt thuisgekomen op dnieuwe locatie. Een perfect gebouw voor Het Wapen, KNA en de Kleine Band. En of het nou hierdoor komt of dat het de tijdsgeest is…we trekken plotseling weer jongeren aan en dat is geweldig natuurlijk. Dat zijn jongens en meisjes tussen de 7 en 16 jaar en die leiden we zelf op. Zeker nu met ons 35-jarig bestaan is dat een leuke en hoopvolle ontwikkeling. Daar zie je ondermeer aan dat we springlevend en groeiende zijn. Wij zien de toekomst dus met heel veel vertrouwen tegemoet!